AVROTROS
Nu te Zien!Nu te Zien!
Nu te Zien!Nu te Zien!

4 x bijzondere werken uit het Centraal Museum

Van een deftig poppenhuis met een bijzondere huishouding tot de iconische rood-blauwe stoel van Rietveld. Dit zijn vier bijzondere werken uit het Centraal Museum in Utrecht. 

  1. Nu te Zien!
  2. Nu te Zien! extra
  3. Kunst

Kijk Nu te Zien! op woensdag 28 februari 2024 om 19.40 uur op NPO 2.

Het poppenhuis van Petronella de la Court

Aan de Amsterdamse Singel woonde Petronella de la Court samen met haar man bierbrouwer Adam Oortmans, en zes kinderen. Naast kunst, tekeningen en porselein bezat Petronella veel rariteiten waaronder dit imposante poppenhuis.

In dit miniatuur huis wordt een deftige, voorbeeldige huishouding getoond. In de kamers worden de verschillende zintuigen verbeeld: het Gehoor in de saletkamer, het Zicht in de kunstkamer, het Gevoel in de kraamkamer, de Smaak in de keuken, en de Reuk in de tuin.

AVROTROS© Centraal Museum Utrecht / Adriaan van Dam

Anoniem Amsterdams (?) Poppenhuis 1670-1690

eikenhout, notenhout, belijmd met olijfhout en palissanderhout, olijfhout Collectie Centraal Museum, Utrecht/ schenking 1866

De iconische lattenstoelen van Gerrit Rietveld 

De meest perfecte samenhang tussen vorm, functie en constructie: zo worden de lattenstoelen van Rietveld vaak beschreven. 

De iconische rood-blauwe stoel, kent waarschijnlijk iedereen wel. Maar wist je dat Rietveld niet alle stoelen zelf heeft gemaakt? Veel stoelen zijn uitgevoerd door zijn vaste timmerman Gerard van de Groenekan. Hij realiseerde veel van Rietvelds ontwerpen. 

AVROTROSCentraal Museum Utrecht / Ernst Moritz / Pictoright

Gerrit Thomas Rietveld (Utrecht 1888 - Utrecht 1964) Gerard A. van de Groenekan (Utrecht 1904 - De Bilt 1994) Rood-blauwe leunstoel 1950-1959

beukenhout, multiplex, zwart gebeitst, rood, blauw en geel geverfd Collectie Centraal Museum, Utrecht/ schenking 1959
AVROTROS© Centraal Museum Utrecht / Ernst Moritz / Pictoright

Gerrit Thomas Rietveld (Utrecht 1888 - Utrecht 1964) Gerard A. van de Groenekan (Utrecht 1904 - De Bilt 1994) Rood-blauwe leunstoel 1950-1959 beukenhout, multiplex, zwart gebeitst, rood, blauw en geel geverfd

beukenhout, multiplex, zwart gebeitst, rood, blauw en geel geverfd Collectie Centraal Museum, Utrecht/ schenking 1959

The state of things - Sarah van Sonsbeeck 

De Nederlandse beeldend kunstenaar Sarah van Sonsbeeck studeerde aan de TU Delft, de Gerrit Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van beeldende kunsten.

In haar beelden en installaties zoekt ze vaak tegenstellingen op, waarbij stilte een terugkerend thema voor haar is. Daarnaast is goud voor haar een belangrijk materiaal. Met haar werken reflecteert ze op de waarde van goud. 

AVROTROS© Centraal Museum Utrecht /Ernst Moritz

Sarah van Sonsbeeck (Utrecht 1976) The state of things 2020

Collectie Centraal Museum, Utrecht/ aankoop met steun van het Mondriaan Fonds 2020

Marlene Dumas - Snowwhite and the next generation

De in Zuid-Afrika geboren kunstenares Marlene Dumas woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam. Ondanks dat ze niet meer in Zuid-Afrika woont, beïnvloedt het nog steeds haar werk. Het thema tegenstellingen staat vaak centraal, zoals de apartheid, cultuurverschillen, confrontatie en geslachten. 

Het werk van Dumas leunt tegen het expressionisme en conceptuele kunst aan. Ze maakt gebruik van zelf geschoten snapshots, polaroidfoto’s en stukken uit tijdschriften en kranten. Ze gebruikt deze beelden nooit letterlijk, maar gebruikt vooral de details.

AVROTROS© Centraal Museum Utrecht

Marlene Dumas (Kaapstad 1953) Snowwhite and the next generation 1988

olieverf op doek Collectie Centraal Museum, Utrecht/ aankoop met Rijkssubsidie 1989

Nu te Zien! 

Deze vier werken zijn nu te zien in Het Centraal Museum in Utrecht. Na bijna twee jaar is dit museum weer geheel heropend met een nieuwe collectie opstelling. De werken worden op een  nieuwe manier gepresenteerd, thematisch en in een vast parcours met hedendaagse interventies. In Nu te Zien! neemt Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer je mee door het museum. 

MeerMeer
Loading
AndersAnders
Loading